Porto

De voorbije dagen is het NooKs team gaan uitblazen in Porto!

En wat een heerlijke tijd hebben we daar beleefd. We zijn ons bewust dat we met het extreem zonnige weer (27graden!) een bonus factor aan onze reis konden toevoegen.
Al de mooie architectuur, parken, gezellige winkels en ons appartement met terras waren overgoten met een zonnig sausje en met een zweem van porto, Want je kan geen dag doorbrengen daar zonder een glaasje langgerijpte druif te nuttigen ;).

Dag 1: Na een korte en goedkope vlucht ( dank u Ryanair! en dank u Jeroen die de tickets voor ons kocht) vonden we makkelijk de metro die ons op een tweetal km van ons appartement bracht. Daar aangekomen werden we hartelijk welkom geheten door de conciërge. Een vrolijke jongeman die ons een hele mooie loft toonde met terras en zicht op zee. Hij verzon terplekke de slogan van onze dagen in Porto “ holidays are holidays” toen ik bedenkelijk naar hem keek toen hij mij de werking van de wasmachine wilde uitleggen… We verkende de stad een beetje en genoten van de architectuur en kleurrijke steegjes. Na een tijdje plofte we bij een zalige zomerzon neer op een hip terras bij de Sandeman proeverij aan de oever van de Douro. Met een glaasje porto genoten we van het uitzicht en maakten we plannen voor de volgende dagen. Met een late-night-tapas avond op ons terras sloten we de eerste dag af.

Dag 2: Dit was de dag waarbij we onze maagjes gingen verwennen. We hadden een porto tasting vastgelegd bij Graham’s en ‘s avonds waren we welkom op een kookworkshop bij een local!
In de voormiddag bezochten we een gezellig winkelstraatje en een kleine markt. Langs alle mooie kerken bezaait met tegeltjes vonden we onze weg naar de Lello boekenwinkel. Onmiddellijk popte de Harry Potter soundtrack in je hoofd, J.K. Rowling was een docente in Porto en haalde duidelijk haar mosterd voor Hogwarts hier. De mooie boekenwinkel verloor wel wat van zijn charme door het massa toerisme. Maar hey, daar zijn wij ook schuldig aan bevonden, dus niet klagen. Na ons bezoek aan Lello aten we in het nabije park lekkere Natas (= custardtaartjes van Portugal).
Na een stevige wandeltocht, met veel hellingen kwamen we aan bij Graham’s, daar wachtte ons een chique porto-tasting-tour. Na een filmpje over de geschiedenis en een tour in de kelders van de brouwerij begon het echte werk. Proeven van twee glazen ruby en één tawny! Daar kennen we vanaf nu alles van. Het uitzicht van op de Graham’s site was adembenemend. De Douro en Porto ( de stad ) waren zon overgoten en gaven ons een instant “ik-wil-langer-op-vakantie” gevoel. We dronken nog een aantal drankjes op een terrasje alvorens ons op te frissen voor onze date met Nuno, een Portugees die voor ons typisch Portugese gerechten ging klaarmaken. Als appetizer waren er kaasjes, ham, olijven en een geflambeerde Chorizo. Deze waren super van smaak en een voorbode van onze heerlijke hoofdschotel: kabeljauw in een aardappelschotel met olijven, ei en ui vergezeld met een slaatje van tomaat, ui, rucola sla en een bus olijfolie!
Als dessertje een fruitsla met porto ( een veredelde sangria dus). De hele avond was gezellig, de wijn vloeide rijkelijk en er werden heel wat tips over onze landen en eet gewoontes uitgewisseld. Nuno was een leuke gastheer die ons van lekker eten voorzag tijdens een zwoele avond! Deze ervaring is zeker een aanrader en kan je zelf boeken via: http://www.bemyguestinporto.com/

Dag 3: Jeroen heeft voor het ontbijt de bakkerij naast ons geplunderd, alles wat er lekker en Portugees uitzag heeft hij meegebracht.
Te veel zoetigheid zou je denken zo op een vakantieochtend. In de meeste gevallen zou ik je gelijk geven. “Die calorieën krijgen we nooit verwerkt” dachten we toen, maar dat was voor we aan onze wandeltocht van 20(!) km begonnen. Vandaag stond op de planning NAAR ZEE!
Yes, bij deze heerlijke temperaturen (27graden) gingen we verkoeling zoeken op het strand van Porto. Terwijl we op het stadstrammetje stonden te wachten en werden omsingeld door senioren van alle nationaliteiten, besloten we om te voet naar zee te wandelen. Onze kaart toonde ons een charmante wandelpromenade langs het water die te voet best haalbaar bleek. Via een rooster over het water zijn we zo een 2 tal uur tot aan de kust gewandeld. Daar aangekomen naar zijn we op een terrasje gaan zitten met zicht op zee en bestelden we de Francesinha! Onze ontbijtbom was ondertussen meer dan verteerd dus dit typisch Porto gerecht kon er bij ons wel in. Stel het je voor als een croque monsieur in tomatensaus, maar dan gevuld met vlees, massa’s vlees: steak, spek, ham, worst, chorizo,… alles van de slager was er tussen geknald en overgoten met gesmolten kaas.
Na de maaltijd zijn we even van op een rotsje naar de zee gaan turen en verder gewandeld naar een park dat grenst aan het strand. Daar hebben we wat rondgelummeld, bloempjes gespot, gesocialized met een super gezellige hond die bij iedereen net iets te enthousiast zijn liefde ging tonen aka de “picknick-destroyer van porto”. Na onze lange wandeling zijn we in een lokale supermarkt wat fruitjes en lekkers gaan halen om op te smullen bij een zonsondergang vanop ons terras.

“Holidays are holidays”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close